Weet wat je kiest

Bij alle tips vind je aan de rechterkant een aantal tags, onze thema’s. Die helpen je te weten waaraan je bijdraagt. Niet alles wat lokaal is, is ten slotte biologisch. En niet alles wat seizoensgebonden is, wordt verkocht aan een eerlijke prijs. We leggen de verschillende icoontjes even uit.

Er bestaat geen sluitende definitie over wat een lokaal product precies is. Lokaal geproduceerde voeding zou garant moeten staan voor minder transport. Consumenten kiezen vaak voor lokaal omwille van de verbinding met de eigen leefomgeving.

Via lokale aankopen kan je producenten uit de buurt stimuleren om verder te werken aan een betere bodem, biodiversiteit, hernieuwbare energie, …

Je aankopen hebben bovendien een positieve impact op de lokale economie. Met die producten sla je vaak vele vliegen in één klap: ze zijn vaak verser, seizoensgebonden en garanderen vaker een eerlijke prijs.

Onze lokaal-tips

Korte keten staat voor zo weinig mogelijk tussenstappen tussen de plaats waar je voedsel wordt geteeld of gekweekt en je bord. Een kortere keten betekent versere producten, een betere band met de producent, een eerlijke prijs, minder verpakking en minder voedselkilometers.

Kiezen voor korte keten biedt dus economische, ecologische en sociale voordelen.

Onze korte ketentips

Biologische landbouw is een manier om voedsel te produceren die de draagkracht van de bodem en de natuurlijke levenscycli respecteert. Bioboeren werken zo natuurlijk mogelijk en minimaliseren de menselijke impact op het milieu.

Dit doen ze onder andere door geen chemische bemesting, bestrijdings- of bewaarmiddelen te gebruiken.

Biolabels zijn zeer streng gereglementeerd en worden onafhankelijk gecontroleerd.

Onze bio-tips

De prijs van voeding staat onder druk, en dus ook de eerlijke verloning van elke schakel in de keten. In voedselproductie kruipt heel wat energie, tijd en expertise.

Een eerlijke prijs voor zowel producten van hier als voor producten uit het Zuiden, is dan ook niet meer dan rechtvaardig.

Als consument heb je een enorme impact op de verloning van de producent. Voor producten van hier is het belangrijk om niet de prijs als belangrijkste criterium te stellen, maar wel de kwaliteit. Een kwaliteitsvol product vraagt ook om een correcte prijs.

Dit geldt ook voor producten uit het Zuiden. Daarbij kunnen Fair Tradelabels een leidraad zijn. Fair Trade staat voor handel die gericht is op duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Door lokale boeren een eerlijke prijs te bieden die niet bepaald wordt door de internationale markt, geef je hen de kans om te voorzien in hun levensonderhoud en om hun bedrijf uit te breiden met respect voor mens en natuur.

Onze eerlijk-tips

Vegetarisch eten wil zeggen dat je geen vlees of vis eet. Door minder dierlijke producten te eten en voor meer plantaardig te kiezen, draag je actief bij aan het dierenwelzijn en een beter milieu. Vleesconsumptie is een van de grootste oorzaken van klimaatopwarming. Bovendien is een vegetarische keuze meestal een gezonde keuze.

Onze veggie-tips

In de supermarkt koop je het hele jaar door eender welke groente of fruit.
Nochtans heeft een tomaat in de winter een veel grotere impact op het milieu dan een tomaat in de zomer. Groenten en fruit zijn namelijk sterk gebonden aan het seizoen waarin ze natuurlijk groeien. Koken en eten volgens het ritme van de seizoenen, garandeert een betere smaak, een natuurlijke kwaliteit en een pak minder voedselkilometers.

Onze seizoen-tips

Duurzaam?

Hoe duurzaam onze tips zijn, heeft te maken met verschillende criteria. Om extra zeker te zijn dat ze daaraan voldoen, neem je best contact op met de producenten.